Gaskvalitet – gasflasker

I mange år har der været en debat om gaskvalitet i Danmark. Det er sådan, at der pt ikke kan garanteres mere end 90% propan til danske gaskunder, hvis der er tale om raffinaderigas fra danske raffinaderier.

Propan molekylet indeholder tre kulstofatomer, og har lettere ved at reagere med ilt, dvs. forbrænde end butan. Butan har fire kulstofatomer. Olie og benzin har mange flere kulstofatomer, og man kunne slet ikke forstille sig eksempelvis en oliebrænder til et komfur, den ville lave sod. Naturgas indeholder næsten ren methan, der kun har et kulstofatom. Methan er osse den del af biogas, der kan brænde.

I Tyskland og i Skandinavien(ikke Danmark) leveres altid 95 % ren propan, det betyder meget mere end man skulle tro for en række kunder. Restaurationsejere, der anvender udstyr mærket I3P, som ikke får den gas der er nødvendig for at sikre en ren forbrænding.
Stort set alle moderne gaspejse leveres med mærkningen I3P, hvilket er problematisk!

Idag sælges det ypperste gas udstyr i Europa oftest kun med mærkningen I3P, som betyder at udstyret kun kan anvendes, hvis der leveres en propan gas der lever op til EN standard 437, eller med en gaskvalitet 95% propan minimum.

Gasudstyr mærket I3P, der får leveret ringere gas end det standarden foreskriver, vil have risiko for at brænde tilbage(premix brændere) – og herefter forårsage dårlig forbrænding/kulilte. Pejse der ligeledes er mærket I3P vil heller ikke kunne overholde kravene til en ren forbrænding, hvis ikke gassen indeholder minimum 95% propan.

Tysk propan gas efter DIN 51622 indeholder minimum 95% propan, og skal man have udstyr der ikke brænder tilbage som er mærket kategori I3P, så skal der ændres på en række ting, således at danske forbrugere og erhvervsvirksomheder vil kunne nyde godt af det store udbud af gasudstyr, der er mærket I3P. Idag kan der kun anvendes komfurer, pejse, kedler etc. der er mærket I3B/P, hvilket betyder at udstyret skal kunne brænde rent på alle mulige blandinger af propan og butan. Dette er ikke standarden i resten af Europa, og fabrikanterne af gasudstyr undrer sig over, at Danmark ikke har en gaskvalitet, der er på linie med de lande vi gerne vil sammenligne os med.

Gas importeret fra Tyskland efter DIN 51622 lever dog op til disse krav, men Sikkerhedsstyrelsen kræver at alle apparater efter Gasreglementes afsnit A og B5, er mærket I3B/P, idet man uforvarende kunne sætte en gasflaske med teoretisk ren butan på sit apparat, der er mærket I3P, og dermed blive udsat kulilteforgiftning grundet uren forbrænding. Moderne gasapparater mærket I3P kan således ikke anvendes i Danmark umiddelbart, med mindre man har fået en dispensation fra Sikkerhedsstyrelsen, og har kvalitetskontrol af, at den gas man anvender til sit apparat, er minimum 95% propan gas efter EN 437. Dette er i praksis temmelig svært/omkostningsfyldt på nuværende tidspunkt.

Læs mere på Sikkerhedsstyrelsesn hjemmeside: http://www.sik.dk/Professionelle/Gas-og-vvs/Love-og-regler-paa-gas-og-vvs/Gasreglementet

Gør dig selv en tjeneste og kontroller om mærkepladen på dit gasapparat er med gaskvalitet/kategori I3P, er det tilfældet, har du nok et problem, hvis du bruger flaskegas eller tankgas, idet din installation er ulovlig og farlig – med mindre du får professionel hjælp.

Der skal stå Gaskvalitet/kategori: I3B/P på dit apparat, ellers er det mest til at bruge i det udendørs køkken:).

Camping gas, varemærket Camping Gaz International indeholder butan, og det er fordi, at disse små gasflasker og dåser ofte anvendes- og opbevares ved høje temperaturer(Syd Europa) – så det er noget med trykket i dåsen/teknik/ bred anvendelse og sikkerhed, idet butan har et lavere tryk end propan ved en given temperatur. Butan flasker er som hovedregel blå. De campister, der praktiserer vintercamping, vil derimod helst have et højt gastryk, og anvende en så ren propan kvalitet som muligt. Butan har ikke noget gastryk under frysepunktet, og kan ikke komme ud af gasflasken.

Har du spørgsmål – så stil dem her på bloggen.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Gaskvalitet og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s